RIZOTO SE ŠAFRÁNEM A KREVETAMI
Potřebujeme:
- RÝŽI - NEJLÉPE NATURAL
- ŠAFRÁN - lze sehnat ve "speciálkách" na koření a byliny
- KREVETY - nejlépe čerstvé
- MASOVÝ, NEBO ZELENINOVÝ VÝVAR
- PARMAZÁN NA POSYPÁNÍ
Množství rýže volíme podle počtu osob, pro než pokrm připravujeme. Já zvolila cca 200g rýže pro 2 osoby. Nejlepší je použít rýži natural, neloupanou, která má více vlákniny, já použila rýži parboilted, i když si myslím, že pro tento pokrm jsou i vhodnější druhy z italské kuchyně.
Se šafránem jsem pracovala poprvé a tak jsem sama jen odhadovala použité množství, ale troufnu si říci, že to bylo tak akorát. Sehnala jsem ho v "obchůdku", kde se prodávají sypané čaje a různé byliny a koření, takže myslím, že s jeho sehnáním nebudete mít problém, i když v klasickém marketu ho asi mít nebudou. Je to vzácné a poměrně drahé koření, ale vystačí vám na několik pokrmů.
Krevety doporučuji koupit z ověřeného zdroje, nejlépe čerstvé, ale mražené jsou dnes všude bez problému k dostání.
Sýr na posypání je opravdu jen dochucovadlem, a tak dávejte pozor na množství, parmazán je přeci jen docela tučný.
Ale abych se konečně dostala k samotnému postupu: na oleji ve velké pánvi orestujeme krevety a přisypeme rýži a šafrán a dusíme. Postupně ji podléváme vývarem až do doby, než je rýže hezky měkká, takže cca 20-30 minut. Dosolíme dle chuti a před podáváním lehce posypeme sýrem.
PŘEJI VÁM DOBROU CHUŤ