Jdi na obsah Jdi na menu

PITNÝ REŽIM

Pitný režim je nedílnou součástí žití, zdravého životního stylu, takže pokud chcete zlepšit své zdraví, určitě začněte dostatečně pít, hlavně čistou vodu. Jenom dobře hydratovaný organismus může podávat dobré výkony a správně fungovat.

Pitný režim

Pro doplňování tekutin je znám pojem pitný režim. Je to hlavní způsob, jak pokrýt každodenní ztráty tekutin v těle. Pro zachování našeho zdraví je nutné vždy udržet rovnováhu mezi příjmem a výdejem tekutin. Je to stejné jako s tuky, pokud nechceme přibírat, musíme mít dostatečný výdej energie. Doplňovat tekutiny (napít se) bychom měli ještě dříve, než pocítíme žízeň. (tento pocit značí již mírnou dehydrataci)

Pokud chceme orientačně zjistit, zda přijímáme dostatečné množství tekutin, stačí běžně sledovat, jaké množství a zbarvení moči z našeho těla odchází. Pokud má moč tmavou barvu, je to jedna ze známek nedostatečného zásobení tekutinami.

Množství tekutin, které bychom měli denně přijmout je v zásadě individuální, ale optimálně by to mělo být mezi 2-3 litry tekutin. Pohybujeme-li se v horku, těžce pracujeme nebo sportujeme, musí být příjem tekutin přiměřeně větší. Potřebné množství tekutin ovlivňuje i jídelníček - pokud pijeme málo, náš metabolismus se zpomaluje. Pokud je základem naší stravy zelenina, ovoce a mléčné výrobky, může být příjem tekutin formou nápojů o něco nižší, protože i těmito potravinami doplňujeme do těla důležitou vodu. Pokud pijete často kofeinové nápoje, které jsou bohužel běžnou součástí mnoha lidí při dnešním způsobu života, pijte ke každé kávě ještě sklenici vody navíc. (nebo ještě lépe kávu omezte)

Příjem tekutin by měl být plynulý v průběhu celého dne!!! Zcela zavádějící a nebezpečná je například domněnka, že v zaměstnání stačí vypít několik šálků kávy a potom vše dohnat večer, čímž by se, doufám, nikdo neřídil. Ideální je mít při ruce stále láhev o určitém objemu, sklenici, nebo hrnek s čistou vodou, nebo vodou lehce ochucenou citronem, ovocným čajem, či neslazenou minerálkou. Tak máme stále na paměti, že bychom měli pravidelně pít a máme zároveň přehled, jaké množství už jsme vypili.

Základem pitného režimu mají být především nekalorické nápoje, hlavně voda, nejlépe čistá pramenitá. I z kouhoutku nám teče čistá a kvalitní voda. Občas můžeme zařadit i minerálku, nejlépe s lehkou až střední mineralizací s vyváženým poměrem minerálů. Tu bych ovšem nedoporučila lidem s hypertenzí (vysoký krevní tlak), nebo se sklonem k ní. Naopak jej můžete zařadit hlavně pokud trpíte křečemi. Dále můžeme zařadit ovocný, nebo zelený neslazený čaj, atd. Pozor na nadměrné pití ovocných šťáv, džusů, sirupů a limonád, které krom jiného obsahují také mnoho převážně jednoduchých cukrů!!

Alkohol a káva se do pitného režimu nepočítají!

Vypijte přesně tolik, kolik zvládnete bez násilného sebenucení, prostě tolik, kolik zvládnete vypít v naprosté pohodě. Vůbec nevadí, že to zpočátku bude třeba jen ¾ litru, když je to vyšší příjem, než jste měli do teď - důležité je na tomto počátečním, minimálním, objemu vydržet několik dní, třeba týden. Po této době lze začít s mírným zvýšením denně vypitého objemu o několik dcl nebo až ½ litru, podle toho, na kolik se sami cítíte. Pokud jste zvyklí denně vypít méně, jak 1 litr tekutin, rozhodně ze dne na den nenavyšujte objem přijatých tekutin např. na 3 litry.

Tímto způsobem postupujte až k požadovanému objemu 2 – 3 litry za den. Je zcela logické, že někomu se požadovaného objemu přijatých tekutin podaří dosáhnout dříve, například již za šest týdnů, někomu později, ale to nevadí – podstatný je výsledek, kterým je kvalitní pitný režim.

Denní objem pitného režimu je vhodné rovnoměrně rozložit do celého dne.

Poznámka na konec: Setkávám se s mnoha lidmi, většinou ženami, které jsou nadměrně zavodněné. K tomu vede právě i špatný (nedostatečný) pitný režim, kdy má tělo nouzi, a proto má potřebu vodu ,,uskladňovat,, na horší časy, podobně jako je tomu např. u nepravidelného stravování s tukem. Kdo by neznal situaci, kdy celý den v práci nestíháme normálně a pravidelně jíst a večer, když přijdeme domů a opadne z nás všechen stres, vyjíme ledničku do posledního drobku. Mimo jiné, špatný pitný režim přispívá i k nehezké celulitidě.

Tak co říkáte? Dáme tělu to, co opravdu potřebuje pro své fungování?

 

Dále by vás mohlo zajímat:

  • Protahovací trénink - každé ráno na probuzení, nebo v průběhu dne pro ztuhlá záda
  • Vláknina - jak je v našem jídelníčku důležitá a přitom jí máme pořád nedostatek
  • Jak začít s tréninkem a s vhodným jídelníčkem - slabá vůle

 

Nebo se zeptejte v sekci "Osobní trenérka radí"

 

 

Náhledy fotografií ze složky VÝSLEDKY KLIENTŮ