Jdi na obsah Jdi na menu

DESATERO OMYLŮ PŘI CVIČENÍ A HUBNUTÍ

Článek určen především ženám. Pravidelně cvičíte, chcete se zaměřit na svoje problémové partie a stejně vám to nepřináší výsledky, jaké byste chtěli? Po přečtení tohoto článku můžete najít příčinu.

Desatero omylů při cvičení a hubnutí

 

  • Po cvičení mi "narostou svaly" - nejčastější obava žen. Aby žena vytvořila gram svalů navíc, dá to obrovskou dřinu. Pokud ženy chtějí nabrat svaly, musí mít sestavený posilovací trénink a jídelníček přímo pro tento cíl a i tak je těžké toho dosáhnout. Ženský organismus k tomu není od přírody vybaven. Nicméně, bylo by nanejvýš výhodné nějaké ty svaly ,,vytvořit,, protože čím více svalové hmoty budete mít, tím se zrychlí vaše spalování a hubnutí/udržení váhy půjde snáze.

 

  • "Budu cvičit jen partie, které mě trápí" - To sice můžete, ale nemyslíte, že když budete mít např. vyrýsovaná stehna a paže budete mít jako "hůlky", nebude to vypadat hloupě? Při tréninku bychom vždy měli zatěžovat/procvičovat celé tělo, ať už v jednom tréninku, nebo rozdělené do více tréninkových jednotek (např. za týden), ale vždy bychom měli procvičit všechny partie. Je to důležité jak pro celkový vzhled postavy a souměrnost, tak abychom se vyhnuli svalovým dysbalancím, které následně mohou vznikat.

 

  • "Jak mám posilovat vnitřní stehna?" - Vnitřní část stehen není vůbec třeba posilovat. Jsou to svaly s tendencí ke zkracování, nikoli k ochabování. Je tedy potřeba je především protahovat. To "měkké" co tam případně máte, je tuk, který je potřeba spálit. To docílíte především aerobním tréninkem.

 

  • "Jak shodím tuk na břiše/ hýždích/ stehnech..?" - Tuk nelze pálit cíleně z jedné oblasti těla. Spaluje se vždy souměrně z celého podkoží. Tam, kde je ho nejvíce, to proto také trvá nejdéle. Rozmístění tukových zásob je především dáno geneticky.

 

  • "Chodím skoro denně cvičit a vůbec nehubnu" - Hubnutí nedocílíte pouze zařazením pravidelného pohybu. Bez správné stravy to zkrátka nejde! Úprava stravy tvoří až 80% úspěchu při redukci tuku! Kombinace správné výživy a pravidelného pohybu je nejrychlejší cestou k hubnutí a zlepšení zdravotního stavu. Jedno bez druhého funguje jen špatně.

 

  • "Jím jen zdravé věci a stejně nehubnu" - Zdravá strava není totéž co strava pro redukci tuku. Pokud máte zdravý jídelníček, máte jistě dobrý krevní obraz a celkové zdraví, ale vůbec to neznamená, že zhubnete! K tomu je potřeba dodržovat určitý poměr živin, vědět co kdy jíst atd.

 

  • "Oblečení je mi už volnější, ale neshodila jsem ani kilo" - Důležitější jsou centimetry! Když začnete intenzivně cvičit, svaly si zvyknou držet více vody a tím se může celková hmotnost i mírně zvýšit. Přesto hubnete tuk a centimetry jdou dolů, aniž by se hýbala hmotnost.

 

  • "Na tom legpressu neunesu takovou váhu" - Nezapomeňte, že při tomto cviku pracuje celá dolní polovina těla. Mimo to byste měly být schopné unést minimálně stejnou zátěž, jako samy vážíte. Je to prakticky to samé, co dřep s vaším vlastním tělem.

 

  • "Bolí mě kolena, nebudu cvičit nohy" - Pokud nemáte žádný lékařský nález z kolen nebo jste naopak po úspěšné operaci kolen, není třeba vynechávat cviky na nohy. Naopak - pokud klouby nerozhýbete, bude to jen horší. Dokonce i při lehké artróze se může cvičením stav i zlepšit! Někdy kolena bolí jen proto, že jsou svaly a vazy kolem nich oslabené.

 

  • "Stečink dělám jen okrajově" - Protahování je pro správné držení těla stejně důležité, jako posilování! Abyste dostaly Vaše tělo do správného postoje a odstranily jste bolesti (za krkem, v kříži, kolen,...) je potřeba oslabené svaly posilovat a zkrácené protahovat. Pokud děláte jen jedno, i výsledek bude vždy jen poloviční.

 

Dále by vás mohlo zajímat:

  • Chci začít s hubnutím - co dodržet - jednoduché tipy
  • Trénink - posilování, protahování-teorie, protahování-ukázky
  • Recepty
  • Chcete se na něco zeptat? Napište mi v sekci "osobní trenérka radí"
  • Nebo se můžete vrátit na úvodní stránku