Jdi na obsah Jdi na menu

NOVOROČNÍ PŘEDSEVZETÍ, JAK NA NĚ SPRÁVNĚ

Přelom roku bývá obdobím, ve kterém hodně z nás hodlá konečně ukončit své  zlozvyky, které nás pomalu a plíživě, ale jistě ubíjejí. Jsme plni odhodlání, hlavně po svátcích, které tak rádi prožíváme na plno a užíváme si uvolnění po období plného stresu. Dáváme si spoustu mnohdy nereálných, nebo velkých cílů a máme plány do budoucna. Jak ale na trvalou a příjemnou změnu, ať už se týká jakékoliv oblasti našeho života?

 "Tentokrát už to doopravdy vydržím" To hlásí mnoho z nás opakovaně poslední den v roce, nejpozději 1. týden v lednu, kdy nám dochází zásoby od Vánoc. Stačí podívat se na místo, kde se zastaví ručička na váze, sáhnout po krabičce cigaret, nebo se očima zahledět na poloprázdnou láhev alkoholu. 

 

Starých zvyků se nevzdáváme snadno

Samozřejmě, o vánočních svátcích a silvestrovské noci se pravidelně každý z nás přejí, přepije a leckdy to přežene s kouřením. Pak se mu zdá, že jeho odhodlání je tedy na místě. Ale jak to nakonec dopadne? Znáte to, většinou ve chvíli, kdy člověku není nejlíp, rozhoduje se k radikálnímu kroku. Skutečně není chuť ani v nejmenším v nejbližší době podobný stav opakovat. Pokud ale jen trošku člověku otrne, a jen co má nejmenší novou příležitost, může odolat? Přemlouvá sám sebe, že nemůže sebe ani ostatní zklamat, když slaví ty narozeniny, když je ta příležitost. Nemluvě o tom, že by přece jen urazil, kdyby… A začne se od malých dávek – asi všichni se v tom víceméně shlédneme....jedna štamprle, jedno cigárko, jeden dortík...a už to jede. Někdo vydrží určitou dobu, ale časem se k návykům (zlozvykům) vrátí. Někomu otevře oči až zdravotní problém, který se pomalu pomalinku plíží a nenadále se tak nějak „vyskytne“.

Začarovaný kruh

Proč je tak vlastně tak obtížné dodržet vlastní předsevzetí, které na první pohled vypadá tak jednoduše a jsme TAK odhodlaní? Co je na tom složitého, když si člověk řekne, že dnes přestane, nebo teď začne? Například cvičit, hubnout, jezdit na kole, učit se, šetřit. Na tom přece nemůže být nic těžkého. Každý den jen udělá pár dřepů, přečte jednu dvě stránky v učebnici, stranou dá pár korun. Ale lidské slabosti jsou zřejmě daleko silnější než dobrá vůle. Od přírody má člověk sklon omlouvat si své nedostatky, konejšit vlastní svědomí. To známe každý z vlastní zkušenosti, se svými pocity se nám svěřují kamarádi, přátelé, kolegové. Ráno se velice odvážně se vším začíná. Pak se ale přiblíží poledne a s ním i myšlenka: "Přece se nebudu trápit, do večera mne toho ještě tolik čeká! Dám si teď a večer už jen málo…" I se cvičením je to tak - proč trápit tělo hned po ránu, když je na to čas celý den, kdy začít. Jenže večer už je člověk unaven, přece se nebude ještě více unavovat nějakými dřepy! A učení? Stále stejná písnička. Proč dnes číst dvě stránky? To zítra snadno doženu, přečtu si pak čtyři najednou. Člověk se zkrátka nerad omezuje, chce ze svého života také něco mít. Proč si tedy nezapálit drahou cigaretu, proč si nenalít dobré pití a proč si nevzít na to všechno třeba úvěr? 

Snaha není marná 

Náhlá rozhodnutí a odhodlání je dodržet se v životě člověka objevují mnohokrát. Nejvyhraněnější pak bývají taková rozhodnutí právě na konci roku, kdy se nejvíc přemýšlí a konstatuje, co se za ten uplynulý rok udělalo, co se stihlo, co kdo chtěl a má, o co se pokusil nebo ne. Přichází tak na řadu myšlenka, že by člověk mohl být jiný, lepší a přelom roku bere jako příležitost změnit sebe a své špatné návyky. Ale není tak důležité, zda je to právě konec roku. Stačí totiž o něco pozitivněji myslet, neklást si příliš vysoké cíle, jen maličké, neobviňovat se za to, že se cosi nezvládlo. Člověk dokonalý stejně nikdy nebude, ale může se pokusit přiblížit tomu, jaký by chtěl být a čeho chce dosáhnout. A to je potřeba začít řešit TEĎ HNED...NEMYSLEME NA TO, CO BYCHOM MĚLI, ALE POJĎME „ZVEDNOUT ZADEK“ A ZAPRACOVAT NA SOBĚ HNED.

Na závěr

Pro zahájení jakékoliv životní změny je důležitá motivace. Od počátku však musí být reálná. Při nejrůznějších odvykacích kúrách je vhodné najít si alespoň jednoho spolubojovníka, někoho, kdo nás podpoří. Nejednat unáhleně a nečekat až na zdravotní potíže, které odstartují naše rozhodnutí. Hodně štěstí v „novoročních“ předsevzetích!

 

Pokud vás článek zaujal, můžete si přečíst třeba další, například o tom, jak začít s hubnutím. Pokud jste se rozhodli začít cvičit hned, asi byste se měli nejdříve protáhnout a teprve potom navázat posilovacím tréninkem, některé cviky naleznete právě na zmíněném odkazu.

Pokud se rozhodujete, zda začít hubnout pod dohledem odborníka, pak v této sekci služby osobní trenérky najdete popis, jak přibližně to funguje, nebo jen zavolejte sem a jen se zeptejte, jak Vám konkrétně mohu pomoci.

 

 

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky VÝSLEDKY KLIENTŮ

Portrét

Kontakt

Radana Čechová

Vojtíškova 1783/2, Praha 4
OC Slunečnice (nad prodejnou Lidl)

+420 608 276 805

bezspeku@gmail.com