Jdi na obsah Jdi na menu

JAK MÁM ZAČÍT - ZDRAVÉ HUBNUTÍ vs SLABÁ VŮLE

Chcete zhubnout, ale nevíte si rady, jak začít? Zde naleznete pár tipů osobní trenérky do začátku, jak si uržet tu správnou motivaci a nepovolovat ve svém snažení.

Jak mám začít? Zdravé hubnutí VS slabá vůle

Nejprve si musíte ujasnit, zda to OPRAVDU chcete Vy sami. Sepište si důvody, proč jste se rozhodl/a začít hubnout (např. bolí mě záda a chci se toho zbavit, cítím se jako medvěd, nebo chci se cítit lépe ve společnosti a být sebevědomý/á – to je v pořádku) a udělejte to nejlépe teď hned. Jakmile by Vás napadaly důvody typu: protože jsem tlustý/á, musím zhubnout, abych se mu/jí líbila, nebo musím být štíhlý/á, abych měla pracovní úspěchy; je to špatně a ani se do toho nepouštějte.
 

Vše je o seznamu priorit

Sepište si přesně, čeho byste chtěl/a dosáhnout lepším jídelníčkem a tréninkem, za jakou dobu by to mělo být (pozor – nedávejte si přehnané cíle. Pokud chcete shodit více, dejte tomu také více času a naplánujte si to např. po měsíci a jděte k cíli po malých krůčkách) a co pro to hodláte udělat, kolik času tomu chcete věnovat, popř. financí. Shrnutí: sepište si nejprve cíl na prvních 30 dní, který bude měřitelný (obvody, hmotnost, rychlost,..), dále dlouhodobý cíl na 3-6 měsíců a co pro něj hodláte udělat a začněte to hned realizovat.

Pokud Vám stále ještě chybí motivace, sepište si další body, kterých chcete dosáhnout a jakmile se Vám to povede, odměňte se malou odměnou. (pozor – NE v podobě jídla, vyražte např. s kamarádkou do kina, či na masáž nebo si nechte udělat nový účes) Uvidíte, jak dobrý pocit ze sebe budete mít.
 

Nejčastější výmluvy, proč nedodržovat jídelníček a trénink (v horším případě vůbec nezačít)
 

  • Je to moc drahé, nemám na to peníze

Klasická výmluva – zdravé domácí jídlo vyjde na stejně peněz, jako když utrácíte ve fastfoodech a restauracích a nakupujete uzeniny a sladkosti. Tip – pište si útratu za jídlo a na konci měsíce udělejte hodnocení. Co se týká sportu, není potřeba utrácet ani za posilovnu, nebo vedené hodiny, sport se dá provozovat i venku, a načerpáte při tom dobrou náladu, nebo doma, stačí Vám je dobrý cvičební program a motivace. Zde naleznete několik tipů na cvičení. osobní trénink je sice finančně náročnější, ale může vám velmi pomoci, alespoň na začátku, více se dočtete v sekci "služby osobní trenérky"

  • Nemám čas chodit cvičit

Kdo má dneska čas navíc? Je to těžké, ale jak už zde bylo uvedeno, seznam priorit je nejdůležitější, pokud to opravdu chcete, vždy si pár hodin týdně čas na sport najdete. Navíc není potřeba cvičit 2 hodiny denně, ale pro začátek postačí i půl hodiny cca 3x za týden. Uvidíte, že Vás to začne bavit a čas navíc si rádi najdete.

  • Nemám čas připravovat si jídlo s sebou do práce

Kolik času věnujete přípravě oblečení, jídla např. pro rodinu, nebo podkladů na 2. den do práce. Opět je to o seznamu priorit, stačí půl hodiny denně, abyste si připravili kvalitní jídlo s sebou. Navíc Vás to nebude svádět kupovat bagety apod., když si nic nepřipravíte. Navíc není potřeba připravovat složité jídlo, maso na minutku, přílohu a zeleninový salát máte hotový opravdu za chvilku a navíc některá jídla se dají připravit i na 2-3 dny dopředu, v lednici Vám v pohodě vydrží.

  • Když si nepřipravím jídlo s sebou, přes den ho nikde neseženu

I v restauracích a obchodech můžete sehnat ideální jídlo místo oběda. V restauraci si můžete dát např. hovězí steak s brambory a zelené fazolky a v obchodě koupit třeba tmavé pečivo, kvalitní šunku a kousek zeleniny

  • Dnes jsem hrozně unavený/á z práce, nemůžu jít na trénink

Někdy je těžké ,,donutit se,, ale z vlastní zkušenosti můžu říct, že stačí do posilovny dojít, začít a překonat prvních 5 minut :-) Pak už Vám to nepřijde a vlastně i načerpáte energii jak cvičením, tak i lidi okolo Vám mohou pomoci. Pokud vynecháte, může se Vám stát, že vynecháte i zítra a příští týden.
 

  • Dnes mám špatnou náladu, tak půjdu cvičit až zítra

To je podobné, jako předchozí případ. Pokud zvládnete dojít do posilovny, můžete si dát kapuci přes hlavu a svůj vztek si ,,vybít,, u železa, nebo posilovací trénink vyměnit za cvičení venku v přírodě. Jděte se proběhnout, nebo na brusle, uvidíte, že krajina okolo Vás nabije dobrou náladou a budete mít dobrý pocit i sami ze sebe.

  • Dnes si trochu přispím – budu mít náročný den

Pokud jste zvyklí/é chodit sportovat před prací, mohou Vás takovéto myšlenky často napadat. Myslete ale na to, že pokud si ráno zacvičíte, probere Vás to a vy budete celý den svěží, klidnější a budete si i lépe plánovat čas. Pokud vynecháte, opět se dostáváte do začarovaného kruhu, ze kterého je těžké se dostat.

  • Pro 1x se nic nestane, když si dám s kolegy dort/s kamarádem pivo, urazili by se

Ano, pokud to bude 1x za delší čas, opravdu se nic nestane, jen to, že můžete takzvaně ulítnout i další den a to vás pak bude mrzet. Nejlépe je nastavit si frekvenci takovýchto akcí – např. 1x za měsíc a jindy odmítnout. Pokud přece jen povolíte, dejte si např. druhý den těžší a delší trénink, než jindy.


Rady a tipy, jak si udržet disciplínu

  • Naplánujte si tréninky na určitě dny v týdnu, pokud můžete (pravidelná práce/škola). Pokud děláte nepravidelně, naplánujte si aktivity přesně podle služeb, např. na měsíc dopředu. Do tohoto plánu zahrňte i odpočinkové dny a vyloženě regenerační dny (odměna)
  • Pokud přijde nečekaná situace (tím se myslí výjimečné případy, např. když onemocní kolega, nemoc apod.) a jste nucen/a některý trénink vynechat, celý plán se jen posune. Trénink každopádně odcvičíte, ale v jiném termínu.
  • Pokud přijde úraz, nebo nemoc, snažte se co nejdříve uzdravit a nemoc nepřecházejte! Nevyplácí se to, nemoc se stejně vrátí a někdy v horší podobě. Pokud si například zlomíte ruku, je to velmi nepříjemné. Zkuste ale alespoň dodržovat jídelníček a chodit na pravidelné procházky ven, nebo cvičte doma alespoň lehce nohy. Návrat k tréninku pak nebude takový šok.
  • Pokud takzvaně ulítnete a nedodržíte jídelníček, netrestejte se za to. Je to pak začarovaný kruh – člověk si ,,za trest,, druhý den nedá snídani, ale nakonec no stejně opět doženete např. večer. Raději přidejte 1 trénink, nebo jděte na dlouhou procházku se psem. Tím, že cvičíte se metabolismus zrychlí a 1 ,,úlet,, Vám nezkazí celé snažení. Důležité je vědět a umět si říct, kdy přestat. Například když si po večeři dám řádek čokolády, neřeknu si - ,,teď už je to stejně jedno, tak jí sním celou,,. Po ,,úletu,, se vraťte ke svému jídelníčku a dál nad tím nepřemýšlejte.
  • V rámci svého dietního plánu si čas od času dopřejte ,,volný den,,. Budete se mít na co těšit a tělo zároveň dostane nový impuls. Ale ani tady by to nemělo být neřízené. Tento den by neměl být moc často, např. 1x za měsíc – 6 týdnů a také to neznamená, že nakoupíte tašku dobrot, které sníte najednou. Spíš si dejte ,,obyčejná,, jídla s rodinou, nebo zajděte na pizzu, či s kamarádkami na kávu a ovocný dortík. Dejte si, na co máte chuť, ale nepřejídejte se a snažte se dodržovat intervaly 2 – 3.
  • Pravidelně se měřte a važte. Ale i tady pozor – obzvláště ženy mají rády kontrolu a váží se i denně (nebo i častěji). Domácí váhu nejlépe odstraňte a pokroky kontrolujte jen každé 2 – 6 týdnů např. v posilovně se svým trenérem.
  • Svoje aktivity si plánujte třeba s kamarádkou, nebo s osobním trenérem, který Vás bude motivovat. Prostě vědomí, že jste něco slíbil/a, někdo na Vás čeká, Vás nenechá vynechat.
  • Řekněte svým kamarádům a rodině, o co se snažíte a nejlépe je do toho zapojte, podpora je velmi důležitá. Oni Vás pak budou podporovat namísto pošťuchování a třeba to i jim něco přinese a nakonec Vám poděkují. Pokud podporu ve svém okolí nenajdete, je to sice smutné, ale stává se to. V tomto případě pro vás bude oporou právě osobní trenér.
  • Pište si deník. Sama s tím mám dobrou zkušenost. Veďte si přesné informace o tréninku (cviky, počet sérií a opakování, zátěž), o snědeném jídle a zpětnou vazbu – pocity a dojmy za uběhlý den, čeho jste dosáhli a co se vám povedlo. Budete mít kontrolu a motivaci a navíc pokud se vyskytne chyba (např. se váha zastaví, bude Vám špatně), můžete se zpětně podívat do svých záznamů a najdete příčinu.
     

Doufám, že těchto pár tipů Vám pomůže říct si ANO, jdu do toho a vydržím to, dosáhnu svho cíle. Držím palce a budu ráda za Vaše reakce k tomuto článku, nebo návrhy na další. Hodně štěstí !!!

 

Dále by vás mohlo zajímat:

  • Vaši motivaci určitě posílí úspěchy ostatních
  • začnu hubnout, ale jak na to? Osobní trenérka radí pár jednoduchých tipů
  • mám celulitidu - jak se jí mám zbavit?
  • Jaká je spolupráce s osobním trenérem? Mám to zkusit?
  • Chci začít cvičit doma. Zde naleznete několik tipů: Protahovací trénink-teorie, protahovací trénink-ukázky, posilovací trénink s gumou, posilovací cviky 1, posilovací cviky 2
  • Nebo se na cokoliv zeptejte v sekci "osobní trenérka radí"

 

 

Portrét

Kontakt

Radana Čechová

Vojtíškova 1783/2, Praha 4
OC Slunečnice (nad prodejnou Lidl)

+420 608 276 805

bezspeku@gmail.com